poniedziałek, 25 czerwiec 2018

Stary piec kopci...?

Jak nie wiadomo w czym tkwi problem, to najprościej od razu całą winę zrzucić na stary piec… ewentualnie opał. O ile istotne jest to, aby: opał nie był zbytnio mokry, jego typ odpowiedni do posiadanego kotła (gdy chodzi o drzewo, powinno być sezonowane), a ciąg do komina dobry (co zagwarantuje nam regularne wymiatanie sadzy), o tyle już wiek pieca nie ma żadnego znaczenia – przynajmniej gdy chodzi o dymienie z komina. Z jakiego powodu pojawia się więc uporczywy dym?...

Osoba paląca w piecu koniecznie powinna wiedzieć, że zanim w ogóle pojawi się płomień, kawałek węgla czy drewna musi podgrzać się do temperatury ponad 400°C. To oczywiście wymaga czasu, więc na długo nim do tego dojdzie, paliwo zaczyna wydzielać smoliste gazy. Dlatego tak istotne jest, aby w sąsiedztwie wydobywających się gazów znajdowało się źródło bardzo wysokiej temperatury (żar, ogień), bo wówczas gazy te zapalają się i spalą, dając nam przy tym potężną ilość energii (zobacz niżej). W sytuacji, gdy nie ma ognia lub żaru, wspomniane gazy uchodzą z pieca – wprost do komina. Co gorsze - osiadając się po drodze w postaci smoły i sadzy, a także w płucach osób wdychających powietrze zanieczyszczone dymem.

Czy wiedziałeś, że dym jest zawiesiną mikroskopijnych cząsteczek niedopalonego paliwa – a dokładnie, jego najbardziej kaloryczną częścią? Ten jakże energetyczny składnik uwalniany jest z węgla kamiennego w 30% i aż w ponad 70% z drewna! Po co zatem wyrzucać w komin energię? To szkodliwe dla każdego, a do tego słono kosztuje, bo spalasz przez to więcej opału - średnio aż o 1/3!

Zapamiętaj! Dym powstaje gdy paliwo jest podgrzewane i wydziela gazy, ale brakuje temperatury lub tlenu do ich zapłonu. W typowym prostym kotle taka sytuacja może mieć miejsce po każdym dołożeniu świeżego paliwa na ruszt - jeśli zrobi się to nieprawidłowo, czyli zasypie się żar zbyt grubą warstwą węgla/drewna. Aby tego uniknąć, dokładaj opał mniejszymi porcjami, lub wybierz jeden z innych, efektowniejszych sposobów palenia: kroczące (dokładanie od boku) lub rozpalanie od góry – w zależności od tego, jaki posiadasz piec oraz czym opalasz.