sobota, 21 lipiec 2018

Zobacz jak rozpalać w piecu od góry!

Posiadasz kocioł górnego spalania - z wylotem spalin tylko u góry paleniska? A rozpalasz w nim od góry? Jeśli nie, to spróbuj! Szybko przekonasz się, że tak jest o wiele taniej, szybciej i wygodniej! Najpierw upewnij się jednak, że masz ten rodzaj pieca, a następnie sprawdź, czy dolne drzwiczki są szczelne oraz z regulacją dopływu powietrza. Jak wyliczono, piece rozpalane tradycyjną metodą mają efektywność ok. 30%. Paląc od góry uzyskasz z tego samego paliwa blisko dwa razy więcej energii! Większą efektywność, bo na poziomie ok. 80%, mają tylko nowoczesne kotły podajnikowe, do których przeznaczony jest eko-groszek.

 

Jak rozpalić w piecu od góry? Przedstawiamy krok po kroku co należy zrobić:
1.    Do pustego pieca wsyp węgiel – jeśli jest o zróżnicowanej granulacji, to na sam dół daj ten najgrubszy i zasyp go drobniejszym. Stwórz w ten sposób równą warstwę węgla o wysokości ok. 20 cm (wysokość niech będzie zależna od temperatury za oknem - im jest wyższa, tym warstwa powinna być niższa)
2.    Na warstwie węgla ułóż grubsze kawałki drewna.
3.    Na tych kawałkach nałóż drobniejszego drewna - na rozpałkę. Daj go więcej niż czynisz to zwykle!
4.    Otwórz dolną klapkę powietrza na ok. 5-10 mm. Jeśli piec ma dmuchawę, to ustaw niskie obroty.
5.    Rozpal w piecu, po czym zamknij szczelnie drzwiczki. Bądź cierpliwy - piec będzie nagrzewał się wolniej niż zwykle; w palenisku ma być jednak ogień i mało dymu. Jeśli tylko masz możliwość, obserwuj komin. Jeśli dymi na czarno, to przymknij nieco klapkę powietrza. Dymi na siwo? Otwórz klapkę bardziej, by dymił jak najmniej.
6.    Pamiętaj, aby nie dosypywać węgla w trakcie palenia! Inaczej nie będzie czysto i oszczędnie. Gdy zyskasz doświadczenie, dowiesz się ile potrzeba wsypać węgla podczas rozpalania, aby utrzymać ciepło w domu przez cały dzień.
7.    W piecu pozostało już niewiele żaru, a grzejniki są coraz chłodniejsze? Rozpal na nowo w piecu od góry. Najpierw jednak przepuść popiół przez ruszt, a pozostały żar zbierz na blachę, by następnie przenieść ją na moment do popielnika – rozpalając od nowa posłuży jako idealna rozpałka. Wykonaj kolejno kroki od 1 do 5, po czym wsyp żar na drobne kawałki drewna.

Jakie problemy możesz napotkać?
- Niekontrolowane rozpalenie całego wsypanego węgla. Może tak zdarzyć się, jeśli twój piec jest zaniedbany. Aby temu zapobiec wymień uszczelnienia w drzwiczkach, a na pierwsze próby syp maksymalnie połowę pojemności kotła, by sprawdzić zachowanie kotła.
- Rozpałka spaliła się zanim rozpalił się węgiel. Powód? Dałeś za mało rozpałki. Ułóż na węglu kilka solidnych szczap drewna grubości co najmniej 5 cm. Szybko nauczysz się jednak rozpalać piec mniejszą ilością drewna.
- Węgiel rozpalony, ale potem zaczyna dymić i gaśnie. Może tak stać się, jeśli palisz węglem o granulacji groszk, a dolna klapka w drzwiczkach pieca jest za szeroko otwarta. Otwieraj ją mniej. W jednych piecach wystarczy zaledwie 1 mm uchylenia, w innych trzeba więcej. Ważne, by żar schodził w dół pieca pomału. Jeśli w górnych drzwiczkach masz rozetę albo klapkę, warto ją otworzyć (tylko podczas rozpalania).

Pamiętaj, że po rozpaleniu drzwiczki w kotle mają być pozamykane - zwłaszcza gdy wychodzisz z kotłowni. Nie zamykaj całkowicie dopływu powietrza do pieca, dopóki żar nie zajmie całego węgla. Jak rozpoznać ten moment? Dolne drzwiczki przy ruszcie są już ciepłe.

/grafika: czysteogrzewanie.pl/